Try Click Hire

Friday, May 13, 2011

Susu Kambing

KHASIAT SUSU KAMBING 

 Rasulullah s.a.w. bersabda: “Tidak ada satupun makanan yang bisa menggantikan makanan dan minuman melebihi susu”
Hadits di atas diriwayatkan oleh Ahmad 3/302
dengan sanad yang sahih.

Sebenarnya tak banyak pengetahuan aku berkenaan susu, tetapi aku sedikit terpanggil untuk menceritakan tentang susu kambing yang mana aku mencarinya melalui laman web dan majalah-majalah yang ada sekeliling aku sahaja. Ini setelah aku minumnya dan merasakan sendiri khasiatnya,(perubahan pada badan).

Susu kambing tidak seperti susu lembu yang perlu ditapis, diproses dan dimasak sebelum boleh diminum.

Butiran lemak susu kambing ialah lebih halus iaitu 1- 10 milimikron, ini salah satu sebab ia mudah di cerna oleh tubuh badan manusia, dan juga memiliki karoten yang lebih putih dari susu lembu.

Susu kambing juga berkhasiat sebagai terapi kepada penyakit TBC, juga mampu mengawal kolestrol dalam darah, kesihatan kulit wajah (awek muda), memulihkan kondisi orang yang baru sembuh daripada sakit, kandungan gizi nya juga boleh meningkatkan pertumbuhan bayi, pertumbuhan tulang dan gigi, pertumbuhan sel darah merah dan jaringan tubuh badan. Ia juga dikatakan baik untuk mengembalikan zat besi setelah haid (bagi kaum hawa), juga baik untuk yang menderita kekurangan darah (anemia), kehamilan serta pendarahan setelah melahirkan anak.
Kandungan mineralnya juga beoleh melambatkan proses osteoporosis (proses pereputan tulang).
Susu kambing juga di perecayai dapat membantu dan boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulcer. Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil.

Khasiat susu kambing yang disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah khasiatnaya.

Susu kambing kaya dengan protin, enzim dan vitamin A, mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah. Paling berkesan dan lebih berkhasiat jika dibandingkan dengan susu lembu.

 Ia juga di katakana Sesuai diminum diwaktu pagi sebelum sarapan dan diwaktu malam sebelum tidur.

 Anjuran Berkumur-kumur setelah minum
susu atau semisalnya, Dari Ibnu Abbas, sesungguhnya Rasulullah s.a.w.  setelah minum susu berkumur-kumur. Beliau lantas bersabda,
“Sesungguhnya susu itu mengandung lemak” (HR Bukhari dan Muslim).

Ibnu Hajar dalam Fathul Bari mengatakan, “Dalam hadits ini terdapat penjelasan tentang illah dari
anjuran berkumur-kumur setelah minum susu yaitu
mengandung lemak. Sehingga dianjurkan untuk
berkumur-kumur setelah mengonsumsi segala
sesuatu yang mengandung lemak”.

KHASIAT SUSU KAMBING:
·                     Susu kambing kaya dengan protin, calsium tinggi, enzim dan vitamin A, asid lemak
·                     Ia juga adalah susu terbaik selepas susu ibu.
·                     Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah.
·                     Lebih berkhasiat jika dibandingkan dengan susu lembu
·                     Membantu merawat mengubati demam kuning
·                     Penyakit kulit
·                     Gastrik
·                     Lelah (asma)
·                     Insomnia dan ulcer
·                     Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil

Di pasaran sekarang sudah terdapat pelbagai jenis susu kambing, dan bermacam-macam perisa, contohnya kopi susu kambing, tetapi sesuatu mesti di ingati ialah susu kambing tersubut tidak sesuai dibancuh dengan air yang mengandungi klorin, ia mestilah menggunakan air sulin kerana klorin boleh merosakkan khasiat susu kambing tersebut.

Dan barang siapa yang telah Allah berikan
kepadanya minuman berupa susu hendaknya
berdoa setelah minum susu
 Allahumma barik lana
fihi wa zidna minhu
 yang artinya Ya Allah berilah
keberkatan kepada kami dalam susu ini dan berilah
kami tambahan susu.

Ini mungkin sedikit daripada pengetahuan yang saya ada, jika anda terbaca dan ada yang terkurang silalah tolong beri koment supaya saya dapat memperbetulkanya untuk kebaikan kita semua..insysallah.

No comments:

you can try ::

For you :: Clik hire