Try Click Hire

Wednesday, May 18, 2011

Asam Pedas




Hai… sejahtera semua..
Hari ini tiada apa yang menarik untuk dikongsikan, Cuma nak cerita pasal asam pedas yang aku masak sendiri setelah memancingnya pun sendiri.
Yang sebenarnya aku bukanlah seorang kaki pancing, Cuma sekadar suka ikut-ikut kawan sahaja, memang menyeronokkan bila dapat meluangkan masa bersama dengan kawan-kawan, nak pula yang memang kaki pancing, part yang paling best nya ialah bila umpan mengena, kita dapat mencabar ikan tersebut, itulah tujuan sebenarnya para kaki pancing.
Ok lah…cerita sebenarnya bukanlah pasal pancing, tetapi pasal asam pedas yang aku masak petang tadi. Asam pedas aku  ni sebenarnya bukan lah no.1, tapi kalua dah tangan yang gatal sangat nak menulis, aku tulis jelah kat sini. Mula-mula nak cerita pasal bahan-bahannya dulu:

BAHAN-BAHANNYA:-
·          2 kg         Ikan sembilang   (dipotong ikut suka)
·          ½ kg        Cili kering    (dikisar)
·          1 labu      Bawang putih          }
·          2 biji        Bawang besar          }
·          1 inci       Kunyit                    }  (dikisar)
·          1 ½ inci   Halia                        }
·          ½ inci      Lengkuas                 }
·          sedikit     Belacan                    }
·          1 btg        Serai        (dititik)
·          20 sen      Daun kesum
·          2 btg        Bunga kantan
·          1 cawan   Asam jawa
·          Gula                        }
·          Garam                     } (secukup rasa)
·          Serebut perasa         }
·          Minyak
·          1 liter       Air  (agak-agak)

   

Asam pedas adalah satu masakan yang mudah dimasak dan sedap dimakan. Ok, sekarang aku nak cerita cara membuatnya pula:-

1.        Cuci dan rendam ikan yang telah dipotong tadi dengan sedikit air asam. (bergantung pada ikan tersebut)
2.        Tumiskan barang yang telah dikisar kecuali cili kering, tumis sehingga naik baunya, kemudian baru masukkan cili kering yang telah dikisar dan kacau sehingga garing, (sehingga warna kemerah-merahan).
3.        Masukkan air dan biarkan ia mendidih seketika
4.        Kemudian setelah air mendidih, masukkan daun kesum, bunga kantan, serai dan biarkan seketika.
5.        Akhir sekali masukkan air asam jawa, gula, garam dan serbuk perisa. Dan setelah rasanya sudah cukup barulah kita masukkan ikan yang telah dicuci dan ditoskan tadi, kemudian kecilkan api dan biarkan isi ikan tersebut masak sebelum dihidang.



Kepada siapa yang suka pada sayur asin, boleh juga masukkannya sedikit, tapi ingat, bila kita nak masukkan sayur asin, asam jawa mesti nak dikurangkan sedikit,(takut terlebih masam).
Asam pedas ni lebih sedap jika dimasak menggunakan ikan yang jenis berisi lembut, selamat mencuba.
Itulah bahan-bahan yang selalu aku gunakan.

Kepada siapa yang melihat kekurangan pada resepi ini tolong lah komen.


No comments:

you can try ::

For you :: Clik hire